Geplaatst op 1.595 Reacties

Haargel gebruik 3.500 jaar geleden

Wetenschappers hebben ontdekt dat de oude Egyptenaren ook in het leven na de dood een soort ‘haargel’ gebruikten. Net als de mannen van tegenwoordig hadden de oude Egyptenaren hadden een hekel aan onverzorgde kapsels. Uit een onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Archaelogical Science, blijkt dat ze zelfs in het leven na de dood een haargel gebruikten om hun kapsel in vorm te houden.

Haargel gebruik 3.500 jaar geleden

Muur tekeningen in tempels suggereerden al dat de oude Egyptenaren geurig dierenvet gebruikten om hun haar te verzorgen. ‘Zodra we ernaar begonnen te zoeken, ontdekten we interessante haarstijlen’, zegt Natalie McCreesh, onderzoekster aan de Universiteit van Manchester. ‘Het haar was perfect gestyled en gekruld.’

Onderzoekers bestudeerden het haar van 18 vrouwelijke en mannelijke mummies. De oudste mummie dateert van 3.500 jaar geleden, de jongste van 2.300 jaar geleden. De leeftijd waarop de Egyptenaren stierven, varieerde. De jongste van de bestudeerde personen stierf op 4 jaar, de oudste op 58 jaar.

Microscopisch onderzoek onthulde dat het haar van negen van de mummies bedekt was met een mysterieuze vette stof. Die stof werd zowel op de mummies gevonden die door natuurlijke processen gemummificeerd werden als op mummies die door mensen gemummificeerd werden. Daarom geloven de onderzoekers dat het product zowel in leven als bij het balsemen een belangrijke rol speelde.

Bron: De standaard 

Reacties zijn gesloten.